Představujeme oblast Extremadura

Dnes si představíme autonomní společenství Španělska Extremaduru. Je to ta nejzápadnější část, která sousedí s Portugalskem.

Věděli jste, že Extremadura se nazývá také Tierra de conquistadores, neboli  země dobyvatelů?  Pochází z ní řada dobyvatelů nového světa jako třeba Cortés nebo Pizzaro. A některé města v Americe, jako třeba proslule známý Medellín v Kolumbii, mají původ v malých vesnicích Extremadury.

cuidad extremeno 

Ale není to jen o historii, Extremadura je hvězda na španělském gastronomickém nebi z různých důvodu.

1, Jamon Iberico- Polodivoká iberská prasata, která se živí výhradně žaludy a žijí v tvz. dehesách (parcích), to je asi to největší bohatství Extremadury.

A_DEHESA_05  

2, Pimenton de La Vera, španělská uzená paprika je v podstatě to, co dělá pravé španělské chorizo nezaměnitelnou delikatesou.

3, Valle de Jerte, údolí Jerte je ve Španělsku známé tím, že zde rostou ty nejlepší třešně. Pohled na rozkvetlé údolí je dech beroucí. I my vám můžeme nabídnout malý kousek tohoto zážitku v  Paté Iberico con cerezas del Jerte.

valle-jerte-kqSG--1190x800@abc

Pro mě osobně je Extremadura to nejvíc autentické Španělsko. Zapadlé vesničky, rozpálená a sluncem zalitá krajina, ale i nádherné hory, řeky, přehrady a hlavně Gastronomie a Jamón Iberico. A tomu posledně jmenovanému někdy v blízké době napíšeme hezký článek :-)

dehesa extremena